Sulu Baskı

Sulu baskı yöntemi ile üretilen zeytin sütü ve zeytinyağları, eski üretim teknikleri kullanılarak, uzun ve zahmetli bir süreç sonrasında elde edilmektedir. Kendi ekseni etrafında dönen granit taşlar haznedeki meyveleri ezerek zeytin hamurunu oluşturur. Bu hamur daha sonra gavatacılar tarafından 5-8 kg lik özel kanaviçe torbaların içerisine doldurulduktan sonra baskı ustası tarafından elle düzeltilip su gücü ile çalışan preslere nizami bir şekilde yerleştirilir. Bu esnada kendiliğinden sızan yağlar özel dinlendirilme kaplarına zeytin sütü adı verilen ürün olarak ayrılır. Daha sonra Presler yavaş, yavaş kapanarak torbalardaki zeytin hamurdan zeytinyağının ilave bir su kullanılmadan ayrılması sağlanır. Bu basınç ile  torbaların kenarlarından sızdırılan zeytinyağı alttaki haznede biriktirildikten sonra buradan alınarak dinlendirme tanklarına aktarılır. Zeytin özsuyu ve posası ile birlikte elde edilen bu zeytinyağı daha sonra çökeltme yöntemi ile damıtılarak, posasından ve öz suyundan ayrılır bu şekilde elde edilen zeytinyağlarına sulu baskı zeytinyağı denir.

×